Ιλαράς συμπτώματα: Αναγνώρισε τα έγκαιρα!

Η ιλαρά είναι μια λοιμώδης νόσος που έχει παρουσιάσει άνοδο στα κρούσματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef έχουν προειδοποιήσει για την επανεμφάνιση της ιλαράς, ενώ οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί σε ορισμένες περιοχές. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα της ιλαράς για να μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας.

Συμπτώματα ιλαράς

Για να αναγνωρίσουμε την ιλαρά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματά της.

  1. Πυρετός: Ο σημαντικότερος ενδείκνυται για την ιλαρά είναι ο πυρετός. Ο φυσιολογικός σωματικός θερμοσυστολισμός κυμαίνεται από 36°C – 37°C. Με την ιλαρά, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται συνήθως αρκετά.
  2. Ρινική καταρροή: Ένα άλλο σύμπτωμα της ιλαράς είναι η ρινική καταρροή. Η μύτη γίνεται φρέσκια και είναι συχνά πράσινη ή κίτρινη.
  3. Βήχας: Ο βήχας είναι επίσης ένα συχνό σύμπτωμα της ιλαράς. Μπορεί να είναι ξηρός ή με παραγωγή παραμένοντας πυκνό.
  4. Μυαλγίες: Οι μυαλγίες, ή πόνος στους μύες, είναι ένα συχνό σύμπτωμα της ιλαράς. Οι μυαλγίες μπορεί να είναι μέτριες ή έντονες και να επηρεάζουν διάφορα μέρη του σώματος.
  5. Εξάνθημα: Ένα άλλο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι το εξάνθημα, που εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο και το σώμα. Το εξάνθημα μπορεί να είναι απλό ή να σχηματίζει μικρά συμπυκνώματα.

Ο παιδίατρος Ανδρέας Χατζηδημητρίου εξηγεί ότι η νόσος ακολουθεί διάφορα στάδια εξέλιξης. Αρχικά, στο στάδιο της επώασης, αρχίζουν να εμφανίζονται τα κλινικά συμπτώματα. Στη συνέχεια, στο προ-εξανθηματικό στάδιο, εμφανίζονται τα εξανθηματικά στοιχεία στο πρόσωπο και το σώμα. Στο εξανθηματικό στάδιο, το εξάνθημα εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Κατά το στάδιο της ανάρρωσης, τα συμπτώματα εξασθενούν και η νόσος αρχίζει να επουλώνεται.

Ο ρόλος του εμβολιασμού

Ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος να προστατευτούμε από την ιλαρά. Ο παιδίατρος Ανδρέας Χατζηδημητρίου τονίζει ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και ότι οι επιδημίες ιλαράς οφείλονται στη μείωση των εμβολιασμών και τη μετακίνηση πληθυσμών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις ανεπίσημες πηγές και να αναζητάμε πληροφορίες από γιατρούς, αφού το διαδίκτυο μπορεί να μεταβιβάζει λανθασμένες πληροφορίες.

Πλεονεκτήματα Εμβολιασμού Ανεπιθύμητες Ενέργειες
Προστατεύει από τη μόλυνση της ιλαράς Ελάχιστος κίνδυνος, ασυνήθιστες περιπτώσεις
Εμβολιαζόμενοι ανέπτυξαν ανοσοποιητική αντίδραση κατά της ιλαράς Σπάνια ανεπιθύμητες ενέργειες, προσωρινές δυσαρεσκείες
Μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου Πιθανή κόπωση ή αδυναμία για μερικές ημέρες

Η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κρούσει κώδωνα κινδύνου για την έξαρση λοιμωδών νοσημάτων στα παιδιά, με την ιλαρά να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Καταγράφηκε αύξηση 79% στα περιστατικά ιλαράς σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μείωση των εμβολιασμών θα επιτρέψει την επανεμφάνιση και επιδημική έξαρση λοιμωδών νοσημάτων που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

Ο ρόλος της πρόληψης

Η πρόληψη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας από την ιλαρά. Είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε από αξιόπιστες πηγές και να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα έγκαιρα για να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Προσέχοντας την υγιεινή μας και προσέχοντας την υγεία μας, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης. Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα σημαντικό μέσο πρόληψης και πρέπει να ενθαρρύνεται η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Η προσεκτική εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων και η προάσπιση των εμβολιασμένων ατόμων είναι απαραίτητες, προκειμένου να αποτραπεί η επιδημιολογική έξαρση της ιλαράς.

Για να προστατέψουμε την υγεία μας και των αγαπημένων μας, πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη και τον εντοπισμό των συμπτωμάτων. Με την ορθή ενημέρωση και τη συνείδηση της σημασίας της πρόληψης, μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να συμβάλουμε στην προαγωγή της υγείας στην κοινότητά μας.

Σχολιάστε